Dørene åpnes kl 17:30
Fra 1970 tallet har det vært en kraftig reduksjon i antall døgnplasser innen psykisk helsevern. Bemannede kommunale boliger har siden opptrappingsplanen for psykisk helse i 1999 erstattet tidligere plasser i psykiatriske sykehjem, ettervernshjem, privatforpleining og i psykisk helsevern. I dag er det i underkant av 3000 brukere med ROP lidelser og psykiske lidelser som bor i slike bemannede, kommunale boliger.
Samtidig vet vi lite om hvordan det oppleves å bo i slike boliger. Nasjonalt senter for Erfaringskompetanse har derfor, i samarbeid med Mental Helse, Landsforeningen for pårørende innen psykisk helse, Sentio og Oslo Economics, gjennomført to undersøkelser som viser at det er store variasjoner i beboeres, pårørendes og ansattes erfaringer med bemannede boliger.
For å presentere funnene fra rapporten, og diskutere de bemannede boligene i større bredde, inviterer vi derfor til temakveld på Litteraturhuset i Oslo.
Hva var målsetningen med disse boligene, hva forventes av kommunene, og hvordan fungerer tilbudet i boligene i praksis? Hva er utfordringene og hvordan kan disse avhjelpes?
Innlederne denne kvelden er:
- Arnhild Lauveng, Forskningsansvarlig, Nasjonalt senter for erfaringskompetanse innen psykisk helse.
- Bjørn Erik Thon, Likestillings- og diskrimineringsombud.
- Inger Lise Skog Hansen, Seniorforsker, Fafo.
- Aina Nybakke, 1. nestleder, Mental Helse.
- Anna Cecilie Jentoft, Landsstyreleder, Landsforeningen for pårørende innen psykisk helse.
- Torstein Borch Skolseg, avdelingsleder/psykolog, Porsgrunn kommune.
Etter innleggene blir det debatt.