Bak rattet i sitt eget liv

Dorthe Nors, Nina Lykke og Mikkel Bugge

Icon of a place

Icon of an id badge

Organised byLitteraturhuset

Hvorfor er det slik at mange kvinner som har passert førti og femti, føler seg nærmest usynlige? Med skarp humor, sårbarhet og treffende stikk til samtida skriver Dorthe Nors og Nina Lykke om kvinner i og utenfor relasjoner. Er livets mening å realisere seg selv sammen med noen, eller er det mulig å finne et meningsfylt rom bare til seg selv?

Danske Dorthe Nors er den første skandinaviske forfatteren som har fått en novelle på trykk i The New Yorker. Hun ble et hot navn etter at novellesamlinga Kantslag kom ut på engelsk til overveldende respons. Nå er hun aktuell med romanen Speil speil blink, oversatt til norsk av Pernille Rygg, og nylig langlistet til Man Booker International Prize 2017. Som også i tidligere bøker gir Nors her språk til single, barnløse kvinner som kjenner seg spilt ut på sidelinja. Hovedpersonen Sonja lider av svimmelhet, oversetter blodige svenske krimromaner til dansk og tar kjøretimer på overtid. Hun kjenner tydelig at hun mangler noe, og lengter etter å ta verdig plass i sitt eget liv mens hun går til massasje og øver på å skifte gir.

I Nina Lykkes feirede roman Nei og atter nei (vinner av Ungdommens Kritikerpris 2017 og kortlistet til P2-lytternes romanpris), er læreren Ingrid et offer for utbrenthet i jobben og mannens utroskap og vasker stadig underbuksene til de voksne, hjemmeboende sønnene. Hun har tilsynelatende gjort alt riktig her i livet – og hva har hun igjen for det? Da hun innser at nok er nok, sykemelder hun seg, kvitter seg med alt overflødig og flytter inn i bilen i håp om å finne klarhet og ro.

Forfatter Mikkel Bugge møter Nors og Lykke til samtale på scenen.

Wergeland Litteraturhuset Dorthe Nors, Nina Lykke og Mikkel Bugge

Andre anbefalte arrangementer

Sign up for our newsletter

Sign up for our weekly newsletter – and get exciting news and events in your inbox every week!