Her presenteres resultater fra forskningsprosjektet NCDNOR som settes inn i en bredere sammenheng med vekt på forebygging av ikke-smittsomme sykdommer som kreft, hjerte- og karsykdommer, diabetes og lungesykdommer.
Folkehelseinstituttet inviterer til åpent NCD-møte om helsetilstanden i Norge – om for tidlig død av ikke-smittsomme sykdommer (NCD), forekomst og utviklingstrekk.
Målet med møtet er å nå ut til ulike brukergrupper med ny kunnskap på folkehelseområdet om helsetilstanden i Norge, og faktorer som påvirker den. I tillegg setter vi søkelyset på hvordan vi i Norge kan jobbe med kunnskapsbaserte tiltak og evaluere mulige effekter av disse for å forebygge utviklingen av ikke-smittsomme sykdommer.
Det er ingen påmelding til arrangementet. Arrangemenet strømmes (se lenke under).
Program
Møteleder: Hanne Løvdal Gulseth, fagdirektør, lege, område for psykisk og fysisk helse, Folkehelseinstituttet.
Kl 11:00
Dørene åpnes - kaffe, te og noe å bite i
Kl 11:30
Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Usman Ahmad Mushtaq, ønsker velkommen.
11:40 – 12:30
- For tidlig død av ikke-smittsomme sykdommer (NCDer) – status og utviklingstrekk.
- Er utviklingen den samme for alle deler av befolkningen?
- Når vi FNs bærekraftsmål om 33% reduksjon i for tidlig død av ikke-smittsomme sykdommer innen 2030?
Inger Kristine Holtermann Ariansen, forsker, lege, Avdeling for kroniske sykdommer, Folkehelseinstituttet. - Hvordan påvirkes for tidlig NCD-død av det å ha psykiske lidelser og ruslidelser?
Martin Steen Tesli, forsker, lege, Avdeling for psykisk helse og selvmord, Folkehelseinstituttet. - Hva er forekomsten av ikke-smittsomme sykdommer på nasjonalt og regionalt nivå?
- Hvordan ser det norske «NCD-kartet ut»?
Lars Jøran Kjerpeseth, forsker, lege, Avdeling for kroniske sykdommer, Folkehelseinstituttet. - Påvirkes risikoen for ikke-smittsomme sykdommer like mye hos de med høy og lav sosial posisjon når de tradisjonelle risikofaktorene hoper seg opp?
Knut Eirik Dalene, forsker, Avdeling for kroniske sykdommer, Folkehelseinstituttet.
Kl 12:30-13:00
Norge koordinerer den største felleseuropeiske satsingen på folkehelse og forebygging til nå. Prosjektet er et fireårig myndighetssamarbeid under navnet «Joint Action on Cancer and other NCDs prevention – Action on Health Determinants» (JA PreventNCD). Prosjektet ledes av Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet i samarbeid. Målet er å bedre folkehelsen og redusere sykdomsbyrden fra kreft og andre ikke-smittsomme sykdommer som hjerte- karsykdommer, diabetes og lungesykdommer.
- Om JA PreventNCD.
- Hva forventer vi å få ut av JA PreventNCD? Hva er gevinstene på nasjonalt og europeisk plan?
Knut Inge Klepp, spesialrådgiver, professor og vitenskapelig prosjektleder JA PreventNCD, Folkehelseinstituttet - Noen tanker rundt overføring til norske forhold.
Astrid Nylenna, fagdirektør og lege, Divisjon for folkehelse og forebygging, Helsedirektoratet.
Kl 13:00-13:45
- Hvordan bruker vi kunnskapsgrunnlag på NCD-området for å få til en mer forebyggende helse- og omsorgstjeneste?
Astrid Nylenna, Fagdirektør og lege, Divisjon for folkehelse og forebygging, Helsedirektoratet. - Hvordan kan vi bruke kunnskapsgrunnlag på NCD-området i regionalt og lokalt folkehelsearbeid? Eksempler fra Trøndelag.
Steinar Krokstad, professor, lege, HUNT forskningssenter, Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie, NTNU. - Hvordan bruker vi kunnskapsgrunnlaget for å foreslå lokale tiltak, og hvorfor og hvordan skal vi evaluere mulige effekter av tiltak?
Bent Olav Olsen, folkehelsekoordinator, Fredrikstad kommune.
13:45 – 14:00
Avsluttende kommentarer og «veien videre» - Hanne Løvdal Gulseth, fagdirektør, lege, område for psykisk og fysisk helse, Folkehelseinstituttet.