Amerikansk amnesi

Colson Whitehead og Sumaya Jirde Ali

Icon of a place

Icon of an id badge

Organised byLitteraturhuset

Colson Whitehead og Sumaya Jirde Ali Colson Whitehead har dessverre avlyst på grunn av en uforutsett og alvorlig hendelse i familien.

Det moderne USA lider av selektiv hukommelse, der man velger vekk uretten, ubehaget og overgrepene. Men Colson Whitehead, forfatter av Pulitzer-prisvinnende Den underjordiske jernbanen (2016) og nå aktuell med Nickelguttene, gjør sitt for å bøte på hukommelsestapet.

I Nickelguttene, som akkurat har kommet ut på norsk (begge oversettelsene er ved Knut Johansen), fortelles Elwood Curtis historie gjennom to tidsplan. På nåtidsplanet påbegynnes etterforskningen av flere umerkede barnegraver tilknyttet den nå stengte oppdragelsesanstalten Nickel. Samtidig tas vi med tilbake til Elwoods barndom i 60-tallets amerikanske sørstater. Prektige lille Elwood gjør leksene sine og hører på Martin Luther Kings visjonære taler på platespilleren og er et eksempel til etterfølgelse for de andre barna. Men et fatalt valg gjør at han ender opp på Nickel.

Brutaliteten og sadismen som portretteres i Whiteheads roman er bygget over virkelige liv og sanne erfaringer: Romanen ble skrevet i kjølvannet av at en tilsvarende institusjon var under etterforskning i Florida. Hvordan integrere disse erfaringene i drømmen om Amerika? Eller hvordan forholder man seg til alle som bare vil glemme?

Møt Colson Whitehead i samtale med forfatterkollega Sumaya Jirde Ali.

Arrangementet foregår på engelsk.

Litteraturhuset Wergeland 100,-/70,- https://litteraturhuset.ticketco.events/no/nb/e/amerikansk_amnesi_colson_whitehead_og_sumaya_jirde_ali

Andre anbefalte arrangementer

Sign up for our newsletter

Sign up for our weekly newsletter – and get exciting news and events in your inbox every week!